xkuchtik.cz

 

DUŠENÉ HOVĚZÍ NA VÍNĚ

 

INGREDEINCE: 100 g malých cibulek, 1,2 kg hovězího masa, sůl, bílý pepř, 3 lžíce přeškvařeného másla, 3/8 l červeného vína, 1 malý květák (400g), 200 g lusků mladého hrášku nebo zelených fazolí, 300g mrkve, 1 lžičky cukru, 80g másla, 3 lžíce poloh. Mouky, 1 kelímku (100g) smetany ke šlehání, 1 kelímek kerblíku.

POSTUP PŘÍPRAVY: Maso potřeme solí a pepřem. V kastrolu rozehřejeme přeškvařené máslo a maso na něm po všech stranách důkladně opečeme. Přidáme nakrájenou cibuli a přilijeme 1 l vody a 1/8 l červeného vína. Za postupného přilévání zbylého vína dusíme maso pod poklicí ještě asi 2 hodiny. Květák rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na oplátky. Připravenou zeleninu vložíme do vroucí vody, přidáme cukr a vše vaříme asi 15 minut. Potom maso vyjmeme z nádoby a udržujme je stále teplé. Odměříme 1 l vydušené šťávy. Ze 30g tuku a mouky uhněteme malý knedlíček, rozpustíme jej za stálého míchání ve šťávě a dobře povaříme. Omáčku ještě osolíme a opepříme. Kousek kerblíku odložíme na ozdobu. Rozehřejeme zbylý tuk, vmícháme lístky kerblíků a nalijeme na zeleninu. Maso nakrájíme na plátky. Se zeleninou a trochou omáčky je upravíme na předehřátou mísu a ozdobíme kerblíkem. Zbylou omáčku podáváme zvlášť. Příloha: Brambory.

 


Vloženo:30. 11. 2017  
http://www.xkuchtik.cz