IGREDIENCE: 4 filety z velkého platýze (můžou být i jiné filety po 250g), šťáva s 1 citrónu, sůl, 1 cibule, 3 lžíce másla, 6 celých černých pepřů, 1 bobkový list, 1 l sektu, 600g mrkve, 2 svazky naťových cibulek, 6 žloutků, cukr, bílý pepř, 100g smetany ke šlehání, kopr na ozdobení.
POSTUP PŘÍPRAVY: Filety opláchneme a osušíme. Pokapeme citrónem, lehce nasolíme a necháme chvíli uležet. Cibuli usekáme najemno. V kastrolu zahřejeme 2 lžíce másla a cibuli na něm osmáhneme, až zesklovatí. Potom k cibuli přidáme rybu, celý pepř, bobkový list a vše zalijeme sektem. Na mírném ohni pod poklicí asi 12 minut dusíme doměkka. Zeleninu nakrájíme na kousky. V hrnci přivedeme k varu zbytek tuku spolu s 1/8 l osolené vody. Přidáme zeleninu a asi 10 minut ji dusíme. Rybu vyjeme z marinády a položíme na plochou mísu , kde ji udržujeme teplou. Z marinády vyndáme celý pepř a bobkový list, nalijeme na ní žloutky, dáme do nerez mísy a tu postavíme na větší nádobu s horkou vodou tak, aby nerez mísa byla částečně ponořená do vody. V horké vodní lázni pak směs ušleháme elektrickými metlami do husté pěny. Omáčku potom ochutíme solí, pepřem a cukrem. Nakonec vmícháme smetanu. Na míse upravíme rybí filety se zeleninou a trochu omáčky. Přizdobíme snítkami kopru. Hlavní část omáčky podávám v omáčníku samostatně.