xkuchtik.cz

 

POLÉVKA ZE SMRŽŮ.

 

INGREDIENCE: 20 velkých a asi 10 malých smržů, 1 středně velká cibule, 2 lžíce mouky,1 l masového vývaru, 1/4 l suchého vína, sůl, pepř, hrst zeleného koření nebo petrželky, trochu smetany, 1 žloutek, 1 špetka muškátového oříšku, trochu citrónové štávy.

POSTUP PŘÍPRAVY: Smrži se očistí , omyjí. 20 velkých smržů se naseká na kousky a podusí se na másle se středně velkou cibulí také nasekanou, až se šťáva téměř odpaří. Potom se přidá kousek másla, zapráší se moukou, nechá se znovu trochu podusit: přilije se asi 1 l čistého masového vývaru a 1/4 l suchého bílého vína za stálého míchání. Potom se osolí a opepří dle chuti a posype se lžíci jemně nasekaného zeleného koření nebo petrželky. Polévka se nechá 30-40 zvolna vařit. Potom se propasíruje přes jemné síto a nato ještě přes plátno a doplní se smetanou a žloutkem. Během vaření zbývajících 10 malých smržů se osolí, opepří, přidá se špetka muškátu a několik kapek citrónu a dusí se. Před podáváním se do polévky přidají.

 


Vloženo:9. 9. 2002  
http://www.xkuchtik.cz