INGREDIENCE: 1 a 1/2 kg libovějšího masa z vepřové hlavy i s kůží, 1 kg vepřových nožiček, 250 g kůže z bůčku nebo jiné části, 1 mrkev, 2 cibule, 1 lžíce soli, 10 kuliček pepře, 1 lžička mletého pepře, 1 bobkový list, 5 stroužků česneku, 4 lžíce sterilovaného hrášku, ocet, špetka cukru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z hlavy, nožiček i kůži omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl, kuličky pepře a bobkový list. Na počátku varu sebereme vzniklou pěnu, hrnec uzavřeme a hodinu vaříme velmi mírným varem. Ke konci varu přidáme mrkev a druhou cibuli. Maso i nožičky vyjmeme, vykostíme, kůží dáme stranou a maso nakrájíme na kostičky. Kůže umeleme na masovém strojku. Cibuli a mrkev nasekáme nadrobno a promícháme s masem a kůží, přidáme hrášek, ochutíme pepřem, utřeným česnekem, octem a podle chuti i špetkou cukru. Opět dobře promícháme, případně ještě dochutíme, nalijeme do pekáčku, asi 2 minuty povaříme a necháme vychladnout nebo nalijeme do mísy či jiné formy.