A) K pití se hodí odvary z máty kadeřavé, přesličky, květu černého bezu, řebříčku, jmelí, březového listu, šalvěje, šípku, listu či kořene kostivalu. Již 4 byliny jsou dobrou směsí, byliny ve směsích střídat alespoň po 1 měsíci. Příprava čaje: Na 1 l vody stačí malá hrstka směsi, nechat přejít varem, odstavit a 20 minut nechat louhovat. Pít 3x denně šálek příjemně teplého čaje.
B) Užívání –1. proti odvápnění kostí: 20 vaječných skořápek umixovat spolu se šťávou z 10 citrónů, uložit na 14 dní do lednice zakryté ve sklenici. Pak přecedit přes silonové síto a přidat vanilkový cukr, 250g medu, 1 l brandy a znovu v temnu a chladnu na 14 dní uložit, nemusí to už být v lednici. Užívat denně před spaním 1 likérovou sklenku. Při přípravě nepoužívat kovově předměty. Před upotřebením zatřepat, vápenné částečky se usazují u dna.
2. Lihový výluh z pampelišky a řebříčku – do 1/3 sklenice dát byliny, až nahoru dolít 30% alkoholem a po 15-21 dní nechat v teplé místnosti vyluhovat, přefiltrovat, užívat 2x 1 čajovou lžičku denně.
3. Odpeckované trnky smíchat s teplým medem a nechat týden ustát. Pak sníst denně několik lžiček.
4. V 1 l bílého vína 5 minut svařit po hrsti jitrocele a máty kadeřavé. Pak přidat 200g medu a znovu povařit. Teplé scedit do láhve s patentním uzávěrem a uložit v lednici. Po delší dobu pít denně 3x2 dl. 5. Na snížení hodnot kyseliny močové v krvi – umlít hřebíček a užívat denně 3x na špičku nože.
C) Obklady – 1. Vařenými bylinami, nasáklými odvarem: list vratiče, mydlice, jasanu a kapradí.
Doměkka uvařit