INGREDIENCE: 1 kuře (asi 1,5kg), 1,5dl bílého vína, sůl, majoránka.NÁDIVKA: 80g slaniny, 1 cibule, 200g mletého vepřového masa, 200g čerstvých nebo 20g sušených hub, játra z 1 kuřete, 2 housky, mléko, sůl, pepř, špetka mletého zázvoru, muškátový oříšek, 2 vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře očistíme na prsou a na stehnech uvolním kůži a kuře osolíme a uvnitř poprášíme majoránkou. Kuře naplníme nádivkou v dutině břišní i pod uvolněnou kůží, vložíme do pekáče, podlijeme bílým vínem, přiklopíme vrchním dílem pekáče a ve středně teplé troubě dusíme doměkka. Při pečení je přeléváme šťávou a podléváme vodou. Kuře dopečeme bez vrchního dílu pekáče, aby kůžička zčervenala.PŘÍPRAVA NÁDIVKY: Slaninu pokrájíme na tenké plátky rozškvaříme, přidáme pokrájenou cibuli, osmažíme do zlatova, doplníme mletým masem, pokrájenými houbami, rozetřenými játry a podusíme asi 20 minut. Pak přidáme pokrájené, v mléce namočené a vymačkané housky, osolíme, opepříme, ochutíme zázvorem a strouhaným muškátovým oříškem. Přidáme vejce a důkladně prohněteme.