INGREDIENCE: 100 g anglické slaniny, 1 stroužek česneku, 3 vejce, 75 g nastrouhaného parmezánu, 100 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, 500 g špaget, svazek bazalky, parmezánové hoblinky na ozdobení.
POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a najemno posekáme. Vejce a smetanu rozkvedláme, přidáme nastrouhaný parmezán, osolme a opepříme. Bazalku opereme, vytřepáme a lístky otrháme. Několik si jich odložíme na ozdobení, ostatní nařežeme na proužky. Ve vroucí osolené vodě vaříme špagety 8-10 minut přesně podle návodu na obale. Mezitím si na suché pánvi osmahneme slaninu dokřupava. Přidáme česnek a krátce orestujeme. Polovinu kostiček slaniny vyjmeme a udržujeme teplé. Do pánve přilijeme připravenou vaječnou smetanu, promícháme a sejmeme. Nakonec opatrně vmícháme proužky bazalky. Špagety necháme okapat a promícháme je s omáčkou. Rozdělíme na talíře a posypeme zbylou slaninou (slaninu případně můžeme nahradit šunkou). Před podáváním ozdobíme parmezánovými hoblinkami a odloženými lístky bazalky.