Přimícháme-li do bramborové kaše tuhý sníh z bílků, získá na chuti na vzhledu. Při přípravě bramborové kaše používáme vždy teplé mléko. Vedle mléka můžeme přidat i trochu kyselé smetany, kaše je pak chutnější. Do bramborového těsta můžeme vmíchat na kostičky nakrájené uzené maso nebo uzeninu. Kostičky v knedlíku vytvoří mozaiku. Strouhané syrové brambory zalijeme ihned mlékem, aby nezmodraly. Jsou-li příliš vodnaté, část vody slijeme. Smažené brambory neuchováváme delší dobu, poněvadž vlhnou a ztrácejí křehkost i chuť. Staré brambory chutně připravíme, když je oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, které podusíme na nakrájené slanině a cibuli a podléváme bílým vínem. Staré brambory můžeme také vylepšit rozškvařenými škvarky, husím sádlem nebo česnekem a kmínem. Namočíme-li brambory na 20 minut do studené vody, vylouží se část škrobu a brambory nebudou mazlavé. Když chceme mít brambory uvnitř vláčné a přitom chřupavé, smažíme je dvakrát. Nejprve zvolna, pak je odcedíme, necháme odpočinout a před podáváním prudce dosmažíme. Připravujeme-li bramborové těsto, nenecháváme je dlouho stát, neboť řídne a ztrácí tvar. Bramborové knedlíky nevybíráme v vody vidličkou, ale použijeme velkou naběračku nebo prkénko, aby se nezlomily. Bramborové knedlíky nebudou oslizlé, když nasypeme do vody, ve které budeme knedlíky vařit, trochu mouky. Dovařujeme je při nižší teplotě. Bramborové knedlíky můžeme připravit i do zásoby a uložit je po jednotlivých porcích do mrazáku. Potom se pouze vyjmou, napaří a podávají buď jako příloha, nebo s osmaženou cibulkou, případně se špenátem. Chceme-li z bramborového těsta vytvarovat noky, krokety nebo knedlíky, vložíme těsto před vařením na chvíli do ledničky. Těsto je pak tužší a nelepí se. Z namrzlých brambor je lépe připravit sladší jídla, např. škubánky, šišky s mákem, taštičky s povidly apod. Brambory na přípravu bramborového salátu vaříme ve vodě s trochou octa, aby neztmavly a nerozvařily se. Nevaříme je úplně doměk