xkuchtik.cz

 

FRANCOUZSKÝ POVIDLOVÝ KOLÁČ.

 

INGREDIENCE: 300 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce (možno nahradit vajahitem), 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžička prášku do pečiva, citrónová kůra, špetka soli, tuk na vymaštění formy, švestková povidla.

POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce (nebo vajahit) a kousky změklého másla, přidáme moučkový cukr, špetku soli, strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 1 lžičku prášku do pečiva a vypracujeme těsto. Hotové těsto vyválíme, vykrojíme kruh, který položíme do vymazané kulaté koláčové formy. Povrch potřeme povidly, ze zbytku těsta vykrájíme ozdoby a poklademe jimi povrch koláče. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Tip: Pokud těsto vyválíme na "papíru na pečení", můžeme je na něm přímo péci. Ušetříme si tím vymazávání formy.

 


Vloženo:8. 3. 2003  
http://www.xkuchtik.cz