INGREDIENCE: 1 uzený jazyk, 1 l vody, 2 mrkve, 1 petržel, 50 g celeru, 1 cibule, sůl, celý pepř, nové koření.
Teplá omáčka: 50 g másla, 50 g mouky, 500 ml vývaru z jazyka, 150 g čerstvého křenu, 100 ml mléka, sůl, bílý pepř.
Studená omáčka: 150 g křenu, 2 kyselá jablka, 50 ml smetany.
POSTUP PŘÍPRAVY: Uzený jazyk dáme vařit do vody spolu s kořenovou zeleninou a kořením. Vaříme asi 2 hodiny. Ještě teplý jazyk oloupeme, nakrájíme a podáváme s omáčkami.
Teplou omáčku si připravíme: rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou zásmažku. Zalijeme scezeným vývarem z jazyku, zamícháme a vaříme asi 20 minut. Na závěr přidáme křen a zjemníme mlékem.
Studenou křenovou omáčku připravíme smícháním strouhaného křenu, jablk a smetany.