INGEDIENCE: 1 kapr, 3 lžíce kořenové zeleniny, 1 cibulka, 1 citrón, po 1 lžíci cukru, hladké mouky, švestkových povidel, strouhaného perníku, rozinek, mandlí a octa, sklenka červeného vína, 10 sušených švestek, 6 lžic oleje, divoké koření, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra vykucháme, zbavíme šupin a hlavy a podélným řezem za hřbetní kostí rozpůlíme. opláchneme ve vlažné vodě a nasekáme na porce, které dáme do slané vody a vaříme přibližně 10 minut. Zeleninu a cibuli očistíme, nakrájíme na plátky a společně s cukrem osmahneme na poloviční dávce oleje dohněda a zalijeme vývarem z kapra. Pak přidáme na plátky krájený citrón, švestková povidla, divoké koření ocet a strouhaný perník. Omáčku zahustíme jíškou připravenou ze zbylého oleje a hladké mouky, dobře rozšleháme, dolijeme zbytek vývaru a vaříme asi 1 hodinu. Provařenou omáčku přecedíme zpět na kapra, přidáme trochu červeného vína, dosolíme a dochutíme cukrem. Jako vložku přidáme předem namočené rozinky, sušené švestky a oloupané spařené mandle.Omáčku s rybou krátce podusíme. Podáváme s knedlíkem.