INGREDIENCE: 1 kg brambor, 1 vejce, 120 g krupice, 250 g hrubé mouky, sůl, 250 g strouhané housky, moučkový cukr, 1 lžíce másla na osmažení strouhané housky, máslo nebo sádlo na pomaštění pokrmu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Opláchnuté brambory ve slupce dáme vařit doměkka. Ještě teplé je oloupeme a necháme vychladnout. Vychladlé brambory nastrouháme a nebo umeleme na masovém strojku, osolíme, přidáme vejce, krupici, hrubou mouku (část odložíme na vyválení šišek) a dobře propracujeme v tužší těsto. Z bramborového těsta na vále vyválíme silnější válečky, překrájíme je ne dílky, z kterých vyvalujeme šišky. Šišky vkládáme do vařící osolené vody a zvolna vaříme asi 5 - 7 minut. Na pekáčku na rozehřátém tuku osmažíme strouhanou housku, v které vařené okapané šišky obalíme. Při podávání posypeme moučkovým cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem nebo sádlem.