INGREDIENCE: 500 g chlebíčkové veky, 600 g uzeného bůčku, 150 g hrubé mouky, 4 vejce, 0,4 l mléka, 100 g sádla, petrželová nať, pepř, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Chlebíčkovou veku nakrájíme na kostičky a necháme na pekáčku v troubě proschnout. Uzený bůček uvaříme ve vodě doměkka, vykostíme a nakrájíme rovněž na kostičky. V kastrole rozpustíme sádlo, opečeme na něm rozkrájenou veku, přimícháme rozkrájený bůček, osolíme, opepříme a za stálého míchání opražíme. Z mléka, hrubé mouky, vejce a nasekané petrželové natě si připravíme těstíčko. Těstíčko vmícháme do osmažených housek s bůčkem a necháme uležet. Pak tvoříme kulaté knedlíky (3 kusy na porci), dobře je zmáčkneme, vložíme do osolené vařící vody a vaříme asi 12 minut podle velikosti. Uvařené knedlíky vyjmeme drátěnou naběračkou a hned propíchneme vidličkou, aby vyšla pára. Špekové knedlíky podáváme rozříznuté na půlky s kysaným zelím, osmažené škvarky nebo na sádle dozlatova usmaženou cibulkou.