xkuchtik.cz

 

TETINY KYNUTÉ KNEDLÍKY

 

INGREDIENCE: 900 g hrubé mouky, 30 g droždí, 0,4 l mléka, 1 vejce, 2 lžičky cukru, sůl.
Náplň: čerstvé ovoce nebo povidla, marmeláda, na posypání cukr moučka, skořice nebo strouhaný tvaroh, máslo.

POSTUP PŘÍPRAVY: Z části vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek a necháme na teple vykynout. Do proseté mouky(část odložíme na rozvalování) přidáme vejce, sůl, mléko a vykynutý kvásek. Směs promícháme, vypracujeme na hladké nelepivé těsto a necháme vykynout. Po vykynutí vyklopíme a na pomoučený vál a rozválíme na silnější plát asi 1,5 cm a nakrájíme na čtverce potřebné velikosti. Na jednotlivé čtverce těsta buď pokládáme očištěné kousky ovoce nebo nanášíme lžičkou povidla či marmeládu, zabalíme, rohy upevníme, zakulatíme do tvaru knedlíku a opět necháme vykynout. Vykynuté knedlíky zaváříme do mírně osolené vřící vody a vaříme 10-12 minut. Uvařené knedlíky ihned po vyjmutí z vody v míse natrhneme vidličkou nebo špejlí, aby se nesrazily a vyšla z nich pára. Při podávání knedlíky sypeme směsí moučkového cukru se skořicí nebo strouhaným tvarohem a přeléváme rozpuštěným máslem.

 


Vloženo:20. 9. 2011  
http://www.xkuchtik.cz