xkuchtik.cz

 

ŠKVARKOVÉ PAGÁČE.

 

INGREDIENCE: 200 g vepřového sádla z bůčku, 370 g hladké mouky, 0,1 l mléka, 20 g droždí, 2 vejce, 0,1 l vody, lžička cukru, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Sádlo z vepřového bůčku nakrájíme na kostky a vyškvaříme. Světlé škvarky scedíme, přesekáme najemno a se sádlem necháme vychladnout v lednici. Sádlo se škvarky smícháme se 100 g hladké mouky, rozválíme, složíme a znovu dáme do lednice. Droždí nadrobíme do vlažného mléka s lžičkou cukru a necháme vykynout. Do zbylé mouky přidáme 1 vejce, sůl, mletý pepř, kvásek, vodu a vše promícháme na tažné těsto. Vykynuté těsto rozválíme do čtverce, do středu dáme ztuhlý čtverec sádla s moukou, přikryjeme cípy čtverce, dobře zabalíme (jako psaníčko), rozválíme na obdélník, třikrát přeložíme a dáme do lednice. Takto postupujeme při rozvalování a překládání ještě dvakrát. Vychladlé těsto nakonec rozválíme na plát tlustý asi 15 mm, kulatým tvořítkem z něj vykrájíme kolečka, ozdobíme je mřížkami, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vykynout. Pečeme na plechu ve vyhřáté troubě dorůžova.

 


Vloženo:16. 6. 2001  
http://www.xkuchtik.cz