xkuchtik.cz

 

RIZOTO SE ŽLUTOU DYNÍ.

 

POSTUP PŘÍPRAVY: V teflonovém kastrolu necháme na malém množství oleje zesklovatět nadrobno nakrájenou velkou cibuli, přidáme propláchnutou rýži a zamícháme. Přilijeme po trochách vodu a přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou žlutou dýni a vaříme cca 10 minut, podlijeme sklenkou vína a dalších 10 dusíme, posolíme a na závěr zjemníme mascarpone nebo šlehačkou a posypeme parmazánem.

Nebo: 400 g rýže, 500g žluté dýně - velký plát asi 4 cm tlustý, 1 větší cibule, 5-6 lístků šalvěje, 3 stroužky česneku, parmazán. Do většího kastrolu dáme olivový olej a drobně nasekanou větší cibuli, kterou necháme zpěnit. Přidáme česnek, šalvěj a na kousky nakrájenou dýni. Zakryjte a nechejte dusit asi 10min., pak rozmělněte dýni na kaši vidličkou. Přidejte rýži a vodu, osolte a zamíchejte. Vařte za občasného míchání. Podílejte sklenkou bílého vína. Až je rýže uvařená, ne rozvařená, zhasněte, přidejte 3 plátky másla, parmazán, zamíchejte, necháte asi tři minuty pod pokličkou a podávejte.

 


Vloženo:6. 11. 2003  
http://www.xkuchtik.cz