xkuchtik.cz

 

ČERNÉ MUŠLE.

 

POSTUP PŘÍPRAVY: Koupíme černé mušle – počítejme, že z 1 kg vyjdou asi 3 porce, tj. na 6 porcí potřebujeme 2 kg. Mytí je velmi pracné a zdlouhavé. Výsledek je však skvělý. Umyjeme je ve dřezu, alespoň ve třech vodách, pak vezmeme malý kartáček, a každou mušli musíme vydrhnout a pak vytrhnout chlupatý provázek z prostředku, kterým byla přirostlá k trsu. Potom mušle znovu vymyjeme v další čisté vodě ve dřezu a necháme okapat. Ve velikém širokém kastrolu na olivovém oleji osmahneme pár nakrájených stroužků česneku, nasypeme všechny mušle, přidáme půl lžíce soli, nakrájený petržel, zakryjeme poklicí. Necháme asi 5 min. vařit, otevřeme, velkou lžící zamícháme tak, aby se mušle ze spodu dostaly nahoru, znovu zakryjeme a necháme vařit další 4 min, až se všechny mušle otevřou. Dáme do hlubokých talířů vrchovatě mušlí a 2 naběračky jejich šťávy, pro dospělé ji můžeme na talíři připepřit. Každému dáme ještě prázdný hluboký talíř, aby se tam mohly dávat prázdné mušle. Servírujeme s bílým, nejlépe opečeným chlebem. Moc dobré - děti to milují.

 


Vloženo:16. 6. 2001  
http://www.xkuchtik.cz