INGREDIECE: 600 g vykostěného jeleního masa z kýty nebo plecka, 250 g vepřové krkovičky, 200 g cibule, 50 g slaniny,-sůl, muškátový oříšek, mletý pepř, 3 vejce, 50 g strouhanky, 2 lžíce koňaku, 50 g sádla, 100 g anglické slaniny, 40 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou a odblaněnou jelení kýtu nebo plecko a vepřové maso nakrájíme na kousky. V kastrole rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, k ní přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, slabě ji osmahneme a společně s masem semeleme na masovém strojku, nejlépe dvakrát. K mleté směsi přidáme vejce, sůl, koření, koňak, strouhanou housku a směs dobře promícháme. Pak z této směsi tvoříme kuličky asi 40g těžké a v rozehřátém oleji je asi 10 minut opékáme. Opečené kuličky střídavě s anglickou slaninou, nakrájenou na tenké plátky, napichujeme na jehlu, špíz nebo špejli a na rozehřátém másle ji ještě krátce opečeme. Vhodnou přílohou jsou smažené bramborové hranolky a rybízový nebo jiný vhodný kompot.