INGREDIENCE: 1,5kg brambor, 2 vejce, 250g krupice, 300g hrubé mouky, sůl, 250g strouhanky, 200g moučkového cukru, 200g másla.
POSTUP PŘÍPRAVY: brambory očistíme, dáme do lehce osolené vody a uvaříme. Slijeme, oloupeme a necháme dobře vychladnout. Potom brambory nastrouháme, podle chuti osolíme, přidáme vejce, hrubou mouku i krupici a vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme šišky, které zavaříme v trochu osolené vodě. Na teflonové pánvi nasucho osmáhneme strouhanku. Uvařené šišky vyjmeme, necháme na sítu okapat a nakonec ještě posypeme strouhankou. Rozdělíme hotové bramborové šišky na talíře a podáváme je na stůl důkladně posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Nebo necháme máslo tuhé, pokrájíme je a necháme kousky rozpustit až na teplém jídle.