Namrzle brambory přeneseme do tepla a necháme je tam několik dnů vydýchat. Tím ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Tyto brambory vaříme tak, že je loupáme, namočíme do teplé vody a uvedeme do varu. První vodu slijeme a teprve ve druhé vodě je dovaříme. Pro zlepšení chuti přidáme do druhé vody trochu octa. Pokud chceme uvařit brambory co nejrychleji a nemáme tlakový hrnec, přidáme do nich lžíci másla jakmile se začnou vařit, stejný účinek má sklenka světlého piva. Opékáme-li brambory v omastku, posypeme je před opékáním hrubou moukou. Opečou se nejen do růžova, ale budou daleko křehčí. Rozkrojeným bramborem můžeme velmi dobře umýt, STOLY,LAVICE a PRKÉNKA, také se dají dobře čistit, NOŽE, PŘÍBORY a plechové NÁDOBÍ.