INGREDIENCE: 1očištěná husa, 250 g makarónů, 20 g másla, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 2 vejce, špetka mletého pepře,dle chuti sůl, 150 g husích jater. Hříbková omáčka - 200 g čerstvých hříbků, 40 g másla kyselé smetany, lžíce hladké mouky, 2 žloutky, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Husu dobře očistíme, křídla a nohy odsekneme a vykostíme tak, že po délce hřbetu rozřízneme kůži a malým ostrým nožíkem odřezáváme maso z kostry. Ve slané vodě uvaříme makaróny do poloměkka, scedíme, omastíme rozpuštěným máslem, přidáme strouhaný sýr, vejce, pepř, husí játra pokrájená a malé kostičky a podušená na másle a osolíme. Kůži s masem rozložíme na stůl, osolíme, do středu rozdělíme po celé délce upravené makaróny a jehlou dobře zašijeme, dáme na pekáč, podlijeme mírně vodou a pečeme ve vyhřáté troubě. Při pečení husu obracíme a podléváme výpekem. Když je měkká, vyndáme ji, tuk slijeme a šťávu si připravíme do většího hrníčku.
Hříbkovou omáčku připravíme tak, že hříbky očistíme, jemně nakrájíme, osolíme a podusíme na másle, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Ve smetaně rozšleháme mouku, žloutly, a opatrně přes sítko zašleháme do vývaru s čerstvými hříbky, necháme přejít varem a přidáme šťávu z pečené husy. masa vyndáme nitě a husu krájíme na porce. Zvlášť v omáčníku podáváme hříbkovou omáčku.