xkuchtik.cz

 

ZPŮSOB RYCHLÉHO ZKVAŠENÍ ZELNÝCH LISTŮ.

 

INGREDIECE: hlávka zelí, 1 litr vody, lžička soli, špetka kmínu.

POSTUP PŘÍPRAVY: Ze zelné hlávky odstraníme vrchní poškozené listy, hlávku vložíme do přiměřeně velkého hrnce a zalijeme ji vařící vodou. Po třech minutách vyndáme, ochladíme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Vrchní velké listy odlomíme, stočíme a vkládáme do předem připravené čisté sklenice. Když listy poskládáme, znovu zalijeme horkou osolenou vodou s kmínem, dáváme pozor, aby nám láhev nepraskla. Pak listy zatížíme, aby zůstaly potopeny, sklenici přikryjeme pergamenovým papírem, ovážeme a uložíme na teplém místě, kde nám obsah zkvasí. Za týden můžeme listy použít na přípravu.

 


Vloženo:15. 9. 2004  
http://www.xkuchtik.cz