INGREDIENCE: Těsto - 500g mouky, špetka soli, 2,5 dl vody. Náplň - 1 kg tykve, 80 g másla, 150g tuku, 250 g cukru, 1 citrón, 1 l mléka, 5 vajec, 50g práškového cukru, 1 vanilkový cukr.
POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku osolíme, prosijeme přes síto a s vodou vypracujeme v nepříliš tuhé těsto, rozdělíme na osm stejných dílů, každý rozválíme na tři milimetry silné pláty ve velikosti pekáče, ve kterém budeme koláč péci. Pak jednotlivé pláty v troubě upečeme tak, aby zůstaly světlé. Rozpustíme máslo, přidáme rozstrouhanou tykev, 125 g cukru, mléko a vanilkový cukr. Dusíme a stále přiléváme mléko. Hrníček mléka z celkového množství necháme. Do měkka udušenou tykev necháme vychladnout. Zbytek cukru, žloutky s citrónovou kůrou a máslem utřeme do pěny a smícháme s dušenou tykví. Bílky ušleháme v tuhý sníh a vmícháme do náplně. Do pekáče klademe světle upečené pláty a každý pomažeme připravenou náplní a pokropíme rostlinným tukem. Vrchní plát těsta propícháme vidličkou a polijeme hrníčkem mléka. Koláč pečeme v mírně vyhřáté troubě do zlatova. Podáváme teplý, nakrájený na porce a posypaný vanilkovým cukrem.