xkuchtik.cz

 

GIBANICA (JUGOSLÁVIE).

 

INGREDIECE: Těsto - 500g hladké mouky, 100 g oleje, lžíce octa, voda, sůl.
Náplň - 500g tučného tvarohu, 150g másla, 1 l mléka, 10 vajec.

POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy na zadělávání těsta prosijeme hladkou mouku, uděláme důlek, do kterého dáme sůl, ocet, olej a potřebné množství studené vody, vše dobře propracujeme tak, až je těsto tažné, hladké a nelepí se na mísu. Pak necháme půl hodiny odpočinout. Konzistence těsta má být jako na naše buchty, aby se dalo dobře rozválet. Úspěch přípravy spočívá v tom, že těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném vále je rozválíme na tenké placky, které jsou tenčí než na naše nudle, a to i v krajích. Takto vyválené placky rozdělíme na 10-12 dílů podle velikosti pekáčku, kde budeme Gibanicu péci asi 25 x 25 cm. Připravené jednotlivé díly mírně opečeme na plechu v horké troubě tak, aby se utvořily puchýřky. Zmíněný pekáček vymastíme máslem a připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh vymícháme se žloutky, 1 l mléka a osolíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce zamícháme do tvarohu. Opečené pláty těsta na okamžik ponoříme do zbývajícího mléka a položíme do připraveného pekáčku, pak navršíme souvislou vrstvu připraveného tvarohu. Tvaroh pak pomastíme rozpuštěným máslem a takto pokračujeme ve vrstvách až do výše asi deseti centimetrů. Pak potřeme i poslední vrstvu těsta rozpuštěným máslem a pomalu v troubě pečeme asi hodinu. Gibanicu můžeme přikrýt pokličkou. Při pečení několikrát propíchneme vidličkou. Hotová Gibanica je na povrchu upečená do zlatova a listy těsta se dají v krajích uvolnit.

 


Vloženo:16. 6. 2001  
http://www.xkuchtik.cz