INGREDIENCE: Na těsto: 500g hladké mouky, 250g másla nebo rostlinného tuku, 2 lžičky soli, 1 vejce.
POSTUP PŘÍPRAVY: mouku, tuk nakrájený na vločky, sůl, vejce a 5 lžic studené vody uhněteme těsto. Zakryjeme a necháme na chladném místě 30 minut odpočinout. Žemle změkčíme vodou. Cibuli usekáme. Zpracujeme míchané mleté maso, vymačkané žemle, 3/4 cibule a vejce. Osolíme a opepříme. Utvoříme bochník o průměru 26 cm a dáme do pekáče. V předehřáté troubě přibližně 45 minut předpečeme.Na pomoučněném vále uděláme ze 2/3 těsta placku. Maso vyjmeme, zabalíme do ní a dáme změt do pekáče. Vyválíme zbylé těsto a vykrájíme houbičky. Žloutek rozkvedláme s 1 lžící smetany a potřeme paštiku. Přilepíme na ní houbičky a potřeme žloutkem.. Při stejné teplotě pečeme 50 minut. Slaninu nakrájíme a rozpustíme. Přidáme zbylou cibuli i žampiony a opečeme. Přelijeme smetanou i vývar a necháme přejít varem. V troše vody rozmícháme solamyl a omáčku zahustíme, osolíme, opepříme a vmícháme většinu petrželky. Paštiku nakonec ozdobíme lístky petrželky a polníčkem, omáčku podáváme zvlášť.