INGREDIENCE: 500g telecí plece, 3 lžíce rostlinného tuku, 2 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 1 lžička mleté papriky, 1/2 l vývaru z masoxu, 1/2 lžičky soli, špetka kmínu, 3 kuličky celého pepře, 50ml mléka, 10ml plnotučné smetany.
POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na 2 polévkových lžících tuku. Přidáme mletou sladkou papriku, zamícháme a potom zalijeme půl litrem vývaru z masoxu. Osolíme a přidáme koření. Základ zavaříme a pak do něho vložíme na drobnější kostky nakrájenou telecí plec. Rychle znovu zavaříme. Potom přikryjeme hrnec poklicí a dusíme. Během dušení maso mícháme a občas podle potřeby podléváme. Když je maso měkké, vyjmeme je. Základ zahustíme jíškou. K takto zahuštěnému základu omáčky přilijeme mléko i smetanu a přibližně hodinu jej vaříme na mírném ohni. Provařenou omáčku nakonec přecedíme a přidáme k masu, které společně s omáčkou podle potřeby ještě trochu prohřejeme. Příloha knedlík.