xkuchtik.cz

 

BABIČINY KOBLIHY.

 

INGREDIENCE: 300g hrubé mouky, 100g hl. mouky, asi 2 dl mléka, 30g droždí, 60g mouč. cukru, 40g másla, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, sůl, marmeláda, hl. mouka na vál, tuk na smažení, mouč.
a vanilkový cukr na posypání.

POSTUP PŘÍPRAVY: Několik hodin před přípravou těsta dáme na vál, misku, mouku a ostatní potraviny a prkénko do teplé místnosti, aby se prohřáli. V části vlažného mléka rozmícháme droždí, lžíci cukru a 3 lžíce mouky a necháme je vykynout. Máslo rozetřeme s cukrem, postupně přidáme žloutky, potom mouku prosetou se solí, rum, kvásek a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto. Dobře je vypracujeme. Když se na něm začnou tvořit puchýřky, na povrchu je poprášíme moukou, misku pokryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě. Při kynutí je ještě jednou promícháme. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, na pomoučněném válu je postupně rozválíme na pláty vysoké asi 8 mm, na půlce těsta vyznačíme kulatým tvořítkem kroužky a na polovinu z nich dáme marmeládu. Přiklopíme je prázdnými kolečky, po obvodu k sobě dobře přimáčkneme a týmž tvořítkem vykrájíme koblihy. Položíme je na pomoučněné prkénko a necháme vykynout. Ve větším kastrolu rozehřejeme tuk (má být do výšky nejméně 3 cm, malým kouskem těsta vyzkoušíme jeho teplotu – má se hned po vhození do tuku smažit – koblihy lehce oprášíme moukou a vrchní stranou je vložíme do tuku tak, aby se zájemně nedotýkaly. Kastrol pokryjeme poklicí. Asi po 2 minutách koblihy obrátíme a dosmažíme bez poklice. Z odřezků těsta vypracujeme další bochánek a připravíme z něj koblihy, do dalších odřezků přidáme trochu rozinek, vyválíme z nich válečky, které stočíme a usmažíme. Teplé koblihy neskládáme na sebe. Správně usmažené koblihy mají mít po obvodu bílý proužek.

 


Vloženo:4. 9. 2001  
http://www.xkuchtik.cz