INGREDIENCE: 1 svazek polévkové zeleniny (mrkev, celer, petržel, kapusta, brokolice), 1 cibule, 200g krupek, 2 lžíce oleje, 1 l vývaru ze zeleniny nebo 2 polévkové kostky, 1 žloutek, 100 ml sl. smetany nebo mléka, pažitka, sůl, ml. pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Polévkovou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli rozkrájíme nadrobno. Ve větším hrnci rozehřejeme tuk. Vložíme zeleninu, cibuli a promyté, scezené krupky. Asi 5 minut podusíme za stálého míchání, potom zalijeme vývarem a vaříme pod pokličko na mírném ohni, až jsou krupky měkké. Hrnec sejmeme z plotny a polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným ve smetaně (již nevaříme). Podle chuti osolíme a okořeníme a před podáváním bohatě posypeme pažitkou. Podáváme s chlebem.