xkuchtik.cz

 

SLAVNOSTNÍ ČOKOLÁDOVÝ DORT.

 

INGREDIENCE: Na těsto - 100g mléčné čokolády, 3 vejce, 100g mouč. cukru, 75g polohr. mouky, 75g solamylu, 1 lžička prášku do pečiva.
Na náplň – 1 sáček vanilkového pudinku, 400 ml mléka, 175g másla, 2 lžíce cukru, 60g mandlí.
Na polevu – 300g čokolády na vaření, 50g ztuženého tuku, 30g mouč. cukru, 1 lžička citrónové šťávy, mandlové ozdoby.

POSTUP PŘÍPRAVY: Z bílků a 3 lžic studené vody připravíme pevný sníh, do kterého zamícháme cukr. Žloutky ušleháme do pěny. Přidáme změklou čokoládu, postupně mouku se škrobem a práškem do pečiva a nakonec opatrně sníh. Kulatou formu vyložíme pečícím papírem a vymastíme. Naneseme těsto, které uhladíme a potom zvolna upečeme. Mezitím z mléka a pudinkového prášku připravíme vanilkový krém. Mandle opražíme dozlatova a potom posekáme. Máslo utřeme s cukrem do pěny. Po lžících přidáme prochladlý pudink a nakonec posekané mandle. Čokoládu rozlámeme na menší kousky a na vodní lázni rozpustíme. Přidáme ztužený tuk a umícháme hladkou polevu. Prochladlý dortový korpus dvakrát vodorovně prořízneme a naplníme krémem. Zakryjeme horním dílem a přeneseme na několik minut do chladna. Dort přelijeme tmavou čokoládovou polevou, kterou necháme dobře ztuhnout. Potom dozdobíme světlou polevou, například citrónovou. Nakonec podle fantazie přizdobíme cukrářskými ozdobami z mandlového těsta, popřípadě několika velikonočními zvířatky.

 


Vloženo:1. 3. 2002  
http://www.xkuchtik.cz