xkuchtik.cz

 

PIŠKOTOVÁ ROLÁDA S BROSKVOVOU ŠLEHAČKOU.

 

INGREDEINCE: Na těsto – 4 vejce, 75g mouč. cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 125g polohrubé mouky, na špičku nože prášku do pečiva.
Na náplň – 9g bílé želatiny (asi6 plátků), 1 broskvový kompot (850 ml), 200g bílého jogurtu, 1 lžíce cukru, 200ml smetany ke šlehání, 50g strouhaných mandlí, 3 lžíce mouč. cukru, 1 bílek, zelenou potravinářskou barvu.

POSTUP PŘÍPRAVY: Z bílků připravíme tuhý sníh. Zašleháme do něj mouč. cukr i vanilkový. Potom vmícháme žloutky a prosijeme mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na vyšší plech, který jsme vyložily pečícím papírem. V předehřáté troubě upečeme do růžova. Papír opatrně odstraníme a ještě teplý piškot pocukrujeme a zavineme do utěrky. Mezitím namočíme želatinu do studené vody. Potom ji rozpustíme v horké šťávě. Broskve scedíme a šťávu zachytíme. Z tvrdších půlek vykrojíme 7 velikonočních figurek, například kuřátek a zajíčků. Asi 200g broskví rozkrájíme na menší kostičky. Zbylé ovoce a odkrojky rozmixujeme se 2 lžícemi kompotové šťávy. Do pyré zamícháme bílý jogurt, cukr a rozpuštěnou želatinu. Směs ponecháme několik minut v chladnu, dokud nezačne houstnout. Nakonec vmícháme ušlehanou smetanu a pokrájené broskve. Prochladlý piškot opatrně rozvineme. Naneseme na něj šlehačkovou hmotu kterou uhladíme stěrkou. Za pomoci utěrky piškot opět z delší strany stočíme do rolády. Odložíme ji do chladničky, aby náplň dobře zatuhla. Z jemně ustrouhaných mandlí, mouč. cukru a bílků pak uhněteme hladkou hmotu. Obarvíme ji na zeleno. Pomocí lisu na česnek vyrobíme tenké nudličky, kterými ozdobíme roládu, a ještě ozdobíme ovocnými zvířátky.

 


Vloženo:2. 4. 2002  
http://www.xkuchtik.cz