xkuchtik.cz

 

KYNUTÉ TĚSTO JAK NA NĚJ

 

Nejdůležitější jsou kvasnice: Ty okoralé před přípravou oživíme zalitím trochou vody. Teplota všech surovin má být mírně teplá. Tuky přiléváme rozehřáté a vlahé. Příliš horké by mohly spařit kvásek a těsto by nenabylo. Jak tuhé: Těsto rozděláváme řidší. Část mouky si oddělíme stranou a zapracujeme ji až nakonec. S příliš tuhým těstem máme mnohem více práce a jeho ředěním můžeme porušit soudržnost. Čím více těsto propracováváme tím do něj dostaneme více vzduchu a lépe nám pak vykyne. Kynuté těsto bude lepší a vyšší, když je po prvním vykynutí propícháme vařečkou a necháme kynout znovu. Dáváme-li do těsta celá vejce, napřed je alespoň vidličkou řádně rozšleháme. Vženeme do nich vzduch a podpoříme tak kyprost těsta. Máslo nebo olej: tuky činí pečivo křehkým. Jejich větší množství ale zpomaluje kynutí a pečivo je pak příliš těžké. Vhodné jsou prakticky všechny druhy tuků. Protože dnes se více kouká na zdraví, nahrazují se živočišné tuky stále častěji lehkými rostlinnými oleji a margaríny. Než vložíme těsto: dobře vykynuté a rozválené těsto na moučník přeneseme na vymaštěný plech. Pomoučněnýma rukama je potom rovnoměrně roztahujeme až k jeho okrajům. Moučníky můžeme před pečením také posypat jemně nasekanými oříšky, mákem nebo třeba kmínem. Než je vložíme do předehřáté trouby, potíráme je ještě rozšlehaným vejcem nebo oslazeným mlékem. Vlhký povrch totiž umožňuje kynutým těstům dobře se roztáhnout. Teplota pečení: těsto vkládáme do dobře vyhřáté trouby200 až 230°C. Asi po 10 minutách, když pór ztuhly, plamen zmírníme. V málo vytopené troubě těsto dále kyne a pečivo ztrácí svůj tvar- roztéká se. Vyšší teplotou sice zkrátím dobu pečení, ale střed může zůstat mazlavý. Když je upečené, poznáme u malých kousků podle barvy. Různé bochánky a vánočky zkoušíme seříznutou špejlí. Zapíchneme-li ji do těsta, musí zůstat suchá. Vyšší moučníky můžeme také před dopečením překrýt pergamenem, aby nám příliš nezhnědly. Kdy vyjímáme z formy: horké moučníky nenecháváme delší

 


Vloženo:22. 9. 2001  
http://www.xkuchtik.cz