INGREDEINCE: 4 lžíce másla, 1 kg ve slupce uvařených brambor, sůl, pepř, špetka muškátu, 100g nastrouhaného parmazánu, 200g mandlí, 300 ml mléka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Troubu zahřejeme na 200°C. zapékací mísu vymastíme máslem. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Polovinu jich vyskládáme na dno mísy, ochutíme muškátem, osolíme a opepříme. Posypeme 50g sýra. Překryjeme další vrstvou brambor a okořeníme. Zbývající máslo rozpustíme v pánvi a nasypeme na ně vyloupané a hrubě nasekané mandle. Opečeme je, zalijeme mlékem a povaříme. Přelijeme je přes brambory a posypeme druhým dílem nastrouhaného parmazánu. Pekáč dáme do trouby a pečeme asi 50 minut. Podáváme je samostatně nebo jako přílohu k minutkám.