INGREDIENCE: 500g pepřových kůží, 2 vepřové a 1 telecí nožička, 400g vařeného vepřového plecka nebo drůbežího masa, 400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1 cibule 5 zrnek celého pepře, 5 zrnek celého nového koření, 1 bobkový list, 3 l vody, sůl, ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Oprané vepřové kůže a vepřové a telecí nožky zalijeme osolenou a okyselenou vodou a asi hodinu vaříme. Pak přidáme zeleninu a koření a vaříme maso i zeleninu do měkka. Maso a kůže vyjmeme, očistíme z kostí a nakrájíme na kousky. Vývar necháme ustát, aby tuk na povrchu ztuhl a sebereme jej (později lze použít na omaštění zelí). Po sebrání tuku rosolovitý vývar zahřejeme a přelijeme do větší nádoby. Přidáme pokrájené maso a zeleninu a směs nalijeme na mísu nebo na talíře a v chladu necháme ztuhnout. Po ztuhnutí podáváme s octem a nadrobno nakrájenou cibulí.