INGREDIENCE: 300 g hr. mouky, 2 dl mléka, 1 vejce, 10 g droždí, 2 lžíce cukru. špetka soli, 600-700 g ovoce (jahody, borůvky, višně, švestky).
POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme rozdrobené droždí, cukr, zalijeme trochou vlažného mléka na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí přidáme cukr, sůl, mléko a vejce a zpracujeme vláčné, hladké těsto. Necháme ho asi půl hodiny kynout, pak ho rozdělíme, vyválíme na válečky, hřbetem ruky je zploštíme, poklademe omytým a dobře osušeným ovocem, nakrájíme a tvoříme kulaté knedlíky. Vkládáme je do vařící mírně osolené vody a vaříme ve větším kastrole tak, aby volně plavaly. Po chvíli je vařečkou obrátíme. Vaříme 8-10 minut. Jeden vyjmeme zkusíme zda je uvařen. Pak knedlíky vyjmeme a mírné natrhneme vidličkou, aby z nich vyšla pára. Při podávání je sypeme strouhaným tvarohem, cukrem a mastíme máslem.