INGREDIENCE: 600g skopové kýty bez kosti, 100G slaniny, 3 cibule, mlety pepř, citrónová šťáva, bobkový list, alej, sůl. Na pažitkové máslo: 60g másla, 1-2 lžíce drobně usekané pažitky, citrónová šťáva, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z očištěné skopové kýty nakrájíme 20-30gramové kostky, mírně je naklepeme, osolíme, opepříme, vložíme do misky, přidáme jednu na kolečka nakrájenou cibuli, směs pokapeme citrónovou šťávou, olejem, přidáme bobkový list, promícháme a necháme několik hodin odležet. Pak maso napícháme na grilovací jehly střídavě s plátky slaniny kolečky cibule a opečeme je na roštu, pod grilem nebo na pánvičce s rozehřátým olejem. při opékání na rožni nebo pod grilem maso občas potíráme šťávou z marinády. Šašlik podáváme s brambory nebo se smaženými bramborovými hranolky a s pažitkovým máslem. Pažitkové máslo: Změklé máslo utřeme se solí a s několika kapkami citrónové šťávy, vmícháme pažitku, utvoříme váleček a necháme v chladničce ztuhnout. Před podáváním nakrájíme pažitkové máslo na kolečka.