INGREDIENCE: 250 g žampiónů, 50 g másla, 2 šalotky, 1,5 l vývaru nebo vody, 6 plátků suchého toastového chleba, jemně krájená petrželka, 3 polévkové lžíce smetany, mletý pepř, sůl.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a omyté třeně i kloboučky žampiónů osušíme, celkem 200 g žampiónů nadrobno nasekáme a zbytek nakrájíme na plátky (kloboučky). Šalotku očistíme a jemně nakrájíme, Odebereme lžící másla a zbylé rozpustíme v hrnci, Přidáme nakrájenou šalotku, necháme ji zesklovatět. Pak na ni vložíme nasekané žampióny a dusíme je asi 3 minuty. Zalijeme je masovým vývarem nebo vařící vodou, do které přidáme podle chuti sůl.a pepř. Zvolna vaříme. - Mezitím na másle podusíme plátky žampiónů. Z krajíčků chleba odkrojíme kůrku a chleba dobře rozdrobíme. Chlebové drobty vsypeme do polévky asi 8 minut před koncem vaření. Před podáváním přilijeme smetanu, do polévky vložíme podušené nakrájené plátky žampiónů a necháme ještě krátce povařit. - Podáváme sypané jemně krájenou petrželkou.