INGREDIENCE: Krůta (asi 2500 g), 1 velká hruška, 50 g másla, mletý pepř, sůl, krůtí játra. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou krůtu osolíme vně i uvnitř. Neoloupanou hrušku omyjeme, rozkrájíme na čtyři díly, každou čtvrtku hrušky obalíme v soli a hrubě mletém pepři. Vložíme je do krůty, zašijeme, křídla a stehna přivážeme k trupu a dáme péci do vyhřáté trouby na podklad z trochy oleje a horké vody. V polovině doby pečení přilijeme do pekáče asi čtvrt litru horké vody a krůtu občas poléváme šťávou. Po dobu pečení ji obracíme, aby byla z obou stran upečená dozlatova. Měkkou vyjmeme, zabalíme do alobalu a uchováme zatím na teple. Syrová krůtí játra jemně umeleme (rozmixujeme), opékáme je pak na rozpuštěném másle, až jsou dobře propečená, přisolíme, okořeníme pepřem. K játrům přilijeme šťávu z krůty, promícháme a nalijeme do omáčníku. - Podáváme s vařenými jedlými kaštany opečenými na másle nebo s kaštanovým pyré (prolisované vařené kaštany) a s vařenými brambory nakrájenými na plátky a opečenými na másle.