INGREDIENCE: 300 g čerstvých jedlých a chutných hub, 1 cibule, 2 lžíce oleje nebo másla, 200 g rýže, 1 středně velký květák, 250 g pečeného nebo vařeného vepřového masa, sůl, 250 g vařeného uzeného masa, 4 lžíce sterilovaného hrášku, 100 g sýra na strouhání, tuk na vymazání zapékací nádoby, 4 vejce, 2 dl tekuté šlehačky nebo mléka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby omyjeme, osušíme a pokrájíme na tenké plátky. Drobné nakrájenou cibuli zpěníme na lžíci rozehřátého másla, přidáme pokrájené houby, osolíme a dusíme tak dlouho, až se všechna tekutina vydusí. Mezitím uvaříme v osolené vodě květák, vodu scedíme, květák necháme okapat a vychladlý rozebereme na růžičky. Potom uvaříme rýži, necháme ji okapat, přidáme k ní zbylé máslo a promícháme. K vychladlé přidáme podušené houby, na kostičky nakrájené vepřové maso, sterilovaný okapaný hrášek a růžičky květáku. Přisolíme, promícháme dvěma vidličkami a směs rozložíme do zapékací nádoby tence vymazané tukem. Posypeme je nadrobno nakrájeným uzeným masem a nastrouhaným sýrem, na který popřípadě klademe ještě několik plátků čerstvého másla. Pokrm krátce zapečeme v předem vyhřáté troubě, pak jej přelijeme smetanou (mlékem), v níž jsme rozšlehali vejce, a dopečeme. Místo vepřového a uzeného masa můžeme použít šunku a pečené kuřecí maso. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.