INGREDIENCE: 300 g jehněčího masa z kýty, 300 g vepřové kýty, 4 menší cibule, svazeček petrželky, 1 bobkový list, několik zrnek pepře, 2 zelené papriky, vinný ocet, 250 g uzené slaniny, sůl, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na 1 cm silné čtverhranné kousky o straně 3-4 cm, cibuli na silnější kolečka. Vinný ocet trochu zředíme, svaříme s pepřem, bobkovým listem a nasekanou petrželkou. Touto marinádou zalijeme maso a cibuli a necháme stát asi 1 hodinu. Mezitím nakrájíme na plátky slaninu a vyčištěné papriky. Připravíme rožeň nebo jehly, maso a cibuli vyjmeme z marinády; na rožeň nebo jehly napichujeme střídavě maso, slaninu, cibuli a papriku. Opečeme na roštu, měkké osolíme a horké podáváme. Jehly můžeme ještě narovnat na podnos, zalít ohřátým alkoholem, zapálit a špíz podávat flambovaný. Příloha: chléb a různé saláty.