xkuchtik.cz

 

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ.

 

SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ. INGREDIENCE: 750 hovězího masa ( ze svíčkové nebo kýty), 70g slaniny, 100g rostlinného tuku nebo másla, 1 větší mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 cibule, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 1/4 čajové lžičky tymiánu, 1 lžíce hrubé mouky, 1/4 l sladké nebo zakysané smetany, 1 lžíce soli, nakládané brusinky nebo rybízový džem. POSTUP PŘÍPRAVY: Pokrájíme kořenovou zeleninu, vložíme ji na rozpuštěný tuk, osmažíme a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Omyté a osušené maso protáhneme proužky slaniny a na zelenině ze všech stran orestujeme, podlijeme horkou vodou, přidáme koření a dáme péci do trouby. Nesmíme zapomenout, že musíme maso během pečení podlévat. Asi za 1,5 až 2 hodiny hotové maso vyndáme, zeleninu s vypečenou šťávou rozmyxujeme (bez koření), a zahustíme smetanou, do které jsme rozmíchali mouku. Omáčku ještě 10 minut na mírném ohni dovaříme. Rozporcované maso poklademe na talíře a podlijeme je omáčkou. Příloha houskové knedlíky, které pokropíme rozpuštěným máslem a ozdobíme je pro oko i pro chuť brusinkami nebo nějakým nakyslejším džemem.

 


Vloženo:5. 8. 1999  
http://www.xkuchtik.cz