INGREDIENCE: 1 1 l vody, čtvrtka slepice, sůl, trochu koriandru, 200 g květáku, 250 g vařených brambor, 50 g sterilovaného zeleného hrášku. Jíška: 60 g másla a 40 g hladké mouky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou slepici vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, koriandr, popřípadě i 100 g kořenové zeleniny a uvaříme doměkka. Zvlášť uvaříme v osolené vodě očištěný květák. Potom připravíme světlou jíšku, postupně ji podléváme scezeným vychladlým slepičím vývarem a za stálého míchání asi 15 až 20 minut mírně vaříme. Do připravené polévky vložíme nadrobno nakrájené slepičí maso, květák rozdělený na růžičky, zelený hrášek, zvlášť uvařené brambory nakrájené na kostičky, dobře prohřejeme, podle chuti přisolíme a podáváme. Do jednotlivých porcí polévky přidáme trochu jemně rozsekané petrželky.