INGREDIENCE: 750 g očištěného hovězího masa (svíčková, roštěnec, květová špička z kýty nebo kulatá plec), sůl, mletý pepř, 80 g sádla, 60 g cibule, masový vývar podle potřeby a 30 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso -je-li třeba - odblaníme, naklepeme, osolíme, opepříme a prudce opečeme po všech stranách v rozehřátém sádle. Potom k němu přidáme drobně nakrájenou. cibuli, nepatrně ji osmahneme a za občasného polévání. vlastní šťávou a přilévání vývaru maso v troubě upečeme doměkka. Vývaru přiléváme jen tolik, aby se nepřipálilo. Pečeme-li maso s tužší vláknitostí (z kýty nebo z plecka), pak je ze začátku pečeme zakryté pokličkou. (Pečeme-li svíčkovou, trvá pečení hodinu, roštěnec 1 1 hodiny a maso z kýty nebo z plecka asi 2 až 2 1 hodiny.) Měkké maso vyjmeme, tuk ze šťávy sebereme, ke zbylé šťávě přilijeme asi 1/8 litru vývaru, přidáme máslo, osolíme, krátce povaříme a procedíme. Nakrájíme na porce, urovnáme na mísu, přelijeme trochou přírodní šťávy (zbylou šťávu podáváme v omáčníku). Jako příloha se hodí opékané brambory, bramborové knedlíky, bramborové krokety, houskové knedlíky, dušená ryže, makaróny, dušená zelenina nebo zeleninový salát.