INGREDIENCE: 600g oloupaných brambor, 200g hl. mouky, 50g hr. Mouky, 1 vejce, sůl, 200g vařeného uzeného masa, 100g slaniny.
POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory nastrouháme na jemném struhadle, necháme chvilku stát, pak část tekutiny slijeme. Přidáme mouku, sůl, vejce a těsto dobře vypracujeme. Část těsta položíme na navlhčené prkénko, to umístníme nad hrnec s vařící osolenou vodou, nožem odkrajujeme tenké podlouhlé kousky těsta (halušky) a házíme je přímo do vařící vody. Krátce je povaříme, pak je vyjmeme děrovanou lžící a na cedníku je necháme dobře odkapat. Postupně uvaříme celou dávku halušek. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme uzené maso nakrájené na kostičky a osmáhneme je. Halušky rozdělíme na talíře a pokryjeme slaninou s masem. Hned podáváme.