INGREDIENCE: 1 a 1/2 l vody, 2 lžíce sušených hub, sůl, kmín, 3 větší brambory, celkem asi 100 g másla, 150 g kořenové zeleniny (2 mrkve, menší petržel, kousek celeru), 1 cibulka, 1 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, mletý pepř, majoránka, mletá sladká paprika, celerová a petrželová nať, pažitka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí vody dáme houby, sůl a kmín. Vaříme asi 10 minut, přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory a pomalu vaříme. Mezitím nakrájíme oloupanou cibuli a očištěnou zeleninu na jemné nudličky, osmahneme v kastrolku na lžíci másla, vložíme do polévky a vaříme doměkka. Pak brambory v polévce hodné rozšťoucháme a připravíme si jíšku: v kastrolku rozpustíme lžíci másla, vsypeme lžíci hladké mouky a pečlivě mícháme, až je jíška pěkně tmavá. Když je jíška příliš hustá (drolí se), přidáme máslo. Hotovou jíšku necháme chvilku vychladnout, pak ji zředíme trochou studené nebo vlažné vody, dobře rozšleháme vidličkou a vmícháme do polévky. Povaříme a polévku okořeníme špetkou pepře, lžičkou majoránky a utřeným česnekem. V malém kastrolku rozpustíme lžičku másla, vsypeme lžičku papriky, rychle rozmícháme, aby se paprika nepřipálila (byla by hořká) a přidáme do vroucí polévky. Nakonec přidáme do hotové polévky lžíci sekaných natí s pažitkou.