INGREDIENCE: 1 l vody, 2 kapří hlavy, sůl, kmín, 2 zrnka celého pepře, 1 stroužek česneku, 1 cibulka, snítka celerové a petrželové natě, 1 mrkev, kousek celeru, lžička másla, 2 lžíce drobení, šálek sladké smetany, lžíce hladké mouky, lžička citrónové šťávy, 1 menší pórek, mletá sladká paprika.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, omyté kapří hlavy vložíme do osolené vody, přidáme špetku kmínu, pepř, oloupaný stroužek česneku vcelku, oloupanou překrojenou cibulku, snítku celerové a petrželové natě a uvaříme doměkka. Očištěnou mrkev a celer jemně nastrouháme a osmažíme dorůžova na másle. Polévku přecedíme přes hustý cedník, hrnec řádně propláchneme, aby v něm nezůstaly kostičky, přidáme procezený rybí vývar a uvedeme do varu. Vmícháme osmaženou zeleninu, drobení a povaříme. Polévku zahustíme smetanou, ve které jsme dobře rozšlehali hladkou mouku, promícháme a za stálého míchání (aby se polévka nepřipálila) krátce dovaříme. Přidáme citrónovou šťávu, podle chuti dosolíme a polévku rozdělíme na talíře. Každou porci posypeme očištěným, na kroužky nakrájeným pórkem a ozdobíme špetkou mleté sladké papriky.