INGREDIENCE: 1 l vody, sůl, asi 500 g hovězího nebo vepřového srdce, rozmarýn, malý stroužek česneku, dílek cibulky, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 30 g másla a 30 g hladké mouky, 1 vejce, celerová nať.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, omyté srdce vložíme do osolené vody, přidáme špetku rozmarýnu, oloupaný stroužek česneku vcelku, kousek oloupané cibulky a vaříme v tlakovém hrnci nebo mírným varem v hrnci pod pokličkou. Když je srdce skoro měkké, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu vcelku. Uvaříme doměkka, polévku přecedíme, kořenovou zeleninu jemné nakrájíme a vložíme zpět do vývaru; uvedeme znovu do varu. V malém kastrolku rozpustíme máslo, zasypeme moukou a vymícháme tmavší jíšku. Kastrolek odstavíme, necháme chvilku vychladnout a do jíšky zašleháme vejce. Pak lžičkou vykrajujeme z vaječné zavářky malé nočky, které zavaříme do polévky. Krátce povaříme a polévku dochutíme sekanou celerovou natí. Nakrájené srdce můžeme vložit zpět do polévky nebo je rozkrájíme na dílky a podáváme studené s jablečným křenem a s hořčicí.