INGREDIENCE: 1 l vody, sůl, půlka slepice, 2 zrna celého pepře, 2 zrna nového koření, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), malý květák, 4 lžíce vlasových nudlí, petrželová nať.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou, omytou půlku slepice ještě rozkrojíme, vložíme do osolené vody, přidáme celý pepř a nové koření. Vaříme doměkka v tlakovém hrnci nebo mírným varem v hrnci pod pokličkou. Pak maso vyjmeme, polévku přecedíme a uvedeme znovu do varu. Mezitím uvaříme zvlášť v osolené vodě květák a očistíme kořenovou zeleninu. Do vývaru jemné nastrouháme zeleninu, vsypeme za stálého míchání nudle nebo flíčky a vaříme, až jsou těstoviny měkké. Slepičí maso vykostíme, případně zbavíme kůže a spolu s květákem, pokrájeným na malé růžičky, v polévce prohřejeme. Do hotové polévky přidáme lžíci sekané petrželky.