INGREDIENCE: Asi 750 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, sůl, asi 1 l mléka, 4 lžíce sádla nebo másla, malá sklenička švestkových povidel, mák, 100 g tvrdého nebo měkkého tvarohu, mouč. cukr.
POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme na vál. Přidáme mouku, sůl, mléko a vypracujeme tuhé těsto. Z těsta ukrajujeme malé kousky, které rukou sválíme do malých šištiček. Šulánky vaříme v osolené vodě asi 5 minut. Pak je scedíme, rozdělíme na talíře a každou porci omastíme sádlem nebo rozpuštěným máslem. Na šulánky rozprostřeme lžící rozvařená švestková povidla, posypeme mletým mákem a cukrem. Místo máku můžeme šulánky posypat strouhaným tvrdým tvarohem nebo rozmíchaným měkkým tvarohem; pak přidáme více cukru.