xkuchtik.cz

 

SEDMIHRADSKÉ VRSTVENÉ ZELÍ.

 

INGREDIENCE: 500 g vepřového ramínka nebo plecka, 60 g sádla, 2 větší cibule, 1-3 stroužky česneku, 1 1 kg kysaného zelí, 150g rýže, 150g uzené slaniny, 300g debrecínské klobásy, sádlo na vymazání, 3 natvrdo uvařená vejce, 1 l husté kysané smetany, mletá sladká paprika, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu masa hrubě umeleme, druhou polovinu nakrájíme na kostky menší než na guláš, osmahneme na sádle se zpěněnou cibulí a jemně nakrájeným česnekem a krátce podusíme. Zelí trochu podlijeme a uvaříme téměř doměkka. Máme-li slaninu s kůží, přidáme kůži k zelí. Měkké zelí ocedíme. Rýži vypereme, spaříme a udusíme. Slaninu nakrájíme na kostky, klobásu na plátky a společně osmažíme. V rendlíku nebo v zapékací míse rozehřejeme trochu sádla, na ně dáme vrstvu zelí, poklademe na plátky nakrájenými vejci, na ně dáme slaninu s klobásou a masem. Polijeme smetanou. Pak dáme vrstvu rýže, slaninu s klobásou, maso, opět polijeme smetanou. Pak dáme zelí, vejce, slaninu s klobásou, maso, smetanu, opět rýži a tak pokračujeme. Občas vrstvu opaprikujeme a jen velmi opatrně osolíme, protože některé přípravy jsou samy o sobě dost slané. Poslední vrstvu tvoří zelí, které zalijeme smetanou. Dusíme v troubě asi 45 minut. Toto vrstvené zelí se pokládá za perlu sedmihradské kuchyně. Podáváme bez přílohy,jen velkým jedlíkům nabídneme krajíček chleba nebo slaný rohlík.

 


Vloženo:13. 8. 2003  
http://www.xkuchtik.cz