xkuchtik.cz

 

PREJT Z VEPŘOVÉ HLAVY A Z KOŘÍNKU.

 

INGREDIENCE: 1 vepřové hlavy, půl kořínku, 1 velká cibule, několik kuliček pepře a nového koření, 100-150g vepřových jater, sůl, ml. pepř, ml. nové koření, zázvor, majoránka, 2 stroužky česneku, 4 žemle, sádlo na pekáček.

POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou hlavu a kořínek vložíme do vroucí osolené vody, přidáme oloupanou celou cibuli, pepř a nové koření a uvaříme doměkka. Měkké maso obereme z hlavy a spolu se srdcem nadrobno rozsekáme. Uvařený kořínek, syrová játra a ve vývaru namočené a vymačkané žemle umeleme. Rozsekané i umleté maso smícháme, přidáme česnek utřený se solí, mletý pepř a nové koření, zázvor a rozemnutou majoránku. Směs podle potřeby zředíme procezeným vývarem. Pekáček dobře vymastíme sádlem, vložíme směs, povrch urovnáme a v předehřáté troubě upečeme pěkně dozlatova. Teplý prejt podáváme s vařenými brambory a s dušeným kysaným zelím nebo s bramborovou kaší a se zelným salátem. Studený prejt podáváme se strouhaným křenem, s červenou řepou a s chlebem.

 


Vloženo:7. 6. 2004  
http://www.xkuchtik.cz